MENU
ZWIŃ MENU

Lody jogurtowe

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska

Składniki


6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania

Przyrządzanie


Najpierw żółtka ubić na parze razem z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową.
 
Całość przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać przez 12 godzin.
 
Lody podawać jako deser, ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Lody pistacjowe

Forma potrawy: Desery

100g zmielonych migdałów
50g posiekanych niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki wody różanej
1/2 litra lodów waniliowych

Koktajl z lodów i soku truskawkowo-malinowego

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

2 szklanki lodów śmietankowych
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z malin

Brzoskwinie z lodami z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

bakalie 15-20 dkg
lody 1 średnie opakowanie
brzoskwinie 5 szt
cukier do smaku

Shake czekoladowy

Forma potrawy: Napoje, Śniadania

2 gule lodów waniliowych
100ml mleka (może być śmietana lub mleko zagęszczone)
30ml syropu czekoladowego
bita śmietana
wiórki czekoladowe