Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania
Najpierw żółtka ubić na parze razem z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową.
Całość przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać przez 12 godzin.
Lody podawać jako deser, ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi.
Forma potrawy: Desery
100g zmielonych migdałów
50g posiekanych niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki wody różanej
1/2 litra lodów waniliowych
Koktajl z lodów i soku truskawkowo-malinowego
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
2 szklanki lodów śmietankowych
1 szklanka soku z truskawek
1 szklanka soku z malin
Forma potrawy: Dania na grilla