cojemy.pl » przepis na kwaśnica | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na kwaśnica

Kwaśnica

Forma potrawy: Zupy

Kwaśnica - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Kwaśnica"

Składniki

10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)

Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku

20 dag wędzonej słoniny

? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)

pieprz

sól

kilka ziaren ziela angielskiego

czosnek utarty z solą

1 kg kwaszonej kapusty

1 łyżka stołowa kminku

3 - 4 liście laurowe

4 ugotowane wcześniej ziemniaki

Opis i przyrządzanie

Kwaśnica to jest zupa, jak sama nazwa wskazuje kwaśna. A więc zaczynamy mówić o składnikach. Kiszona kapusta. Dużo kiszonej kapusty. (W razie potrzeby najpierw ją pokroić). Kolejny bardzo ważny składnik to grzyby: np.: prawdziwki albo podgrzybki. Jeśli są suszone to wcześniej namoczone.

 

Teraz mięso. Mamy tutaj bardzo ładny boczek mięsny. Widzą państwo, wędzony boczek, oczywiście. Wędzona słonina, ona nada temu daniu taki charakterystyczny, podwędzany smaczek. Żeberka: mogą być surowe, mogą być wędzone surowe lub tak jak w tym wypadku wcześniej pieczone, pieczone w kminku i przyprawy: najważniejsza przyprawa typowa dla kwaśnicy, bez której nie można się obejść to kminek, w ziarnach, oprócz tego czosnek utarty z solą, liść laurowy [ nazywany w niektórych rejonach bobkowym] ziele angielskie, pieprz i sól. Ziemniaki gotowane wcześniej. To bardzo ważny składnik, ale o tym zaraz opowiem.

 

No to zaczynamy. Tutaj w kociołku nad ogniskiem mamy wrzątek. Musimy sprawdzić czy kapusta nie jest za długa, jeśli nie to wrzucamy w całości do kociołka. W razie potrzeby najpierw ją pokroić, poszatkować. Dobra. Kapustę mamy w środku. Teraz kilka grzybów wcześniej namoczonych i niezbyt drobno pokrojonych. To nie musi być precyzyjna robota i wrzucamy do kotła. [Prawie jak w NBA] trafiony idealnie.

 

Teraz mięso. Słoniny nie będziemy potem jedli, chodzi o to, aby dała smak. Więc wrzucamy ją do kociołka w całości. Im więcej słoniny tym lepiej. Nie trzeba jej kroić w plastry. Natomiast odwrotnie już będzie wyglądała sytuacja przy żeberkach.

 

Żeberka podzielić na pojedyncze porcje. Które wcześniej wyporcjuje, żeby potem takie kawałki trafiły nam do talerza. Żeberka rzecz cenna by ryzykować nie wrzuceniem do kotła, więc je wrzucę tak. Dobra. Teraz boczek. Kroimy część boczku w plastry.

 

Dość grube plastry, to jest kuchnia chłopska, nie żadna francuszczyzna. Dodajemy pokrojony boczek do kociołka i resztę boczku w kawałku [ dla smaku, później go wyjmiemy, i ewentualnie pokroimy]. Teraz do zupy dodajemy kminek. Dużo. Ziele angielskie, kilka ziarenek, 3-4 listki laurowe [ ilość uzależniam od upodobań].

 

Czosnek - dodać kopiastą łyżkę, to musi mieć czosnkowy posmak. Dwie łyżeczki soli i pieprz. Soli nie za dużo. Lepiej nie dosolić niż przesolić. Ziemniaków na razie nie dodajemy. W zupie takiej jak ta, a jest to rodzaj kapuśniaku, surowe ziemniaki w kwasie się nam nie ugotują, niezależnie jak długo będziemy gotować, zawsze będą twardawe.

 

Zupę teraz gotować na małym ogniu minimum 1,5 godziny. Na koniec wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. W garze trzeba dobrze zamieszać, tak jak w życiu.

 

Zamieszać i gotowe do jedzenia. SMACZNEGO!!! Ona jest genialna.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Kapusta kwaszona, kiszona + Wieprzowina), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Kwaśnica"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

Ciasto:
20 dag mąki
200 ml mleka
200 ml wody
2-3 jaja
3 dag słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty kwaszonej
4 dag grzybów suszonych
10 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz

Przekąski lub przystawki
Potrawa wegetariańska

1kg kapusty kiszonej

duża cebula

10 dag suszonych grzybów

oliwa lub olej

szklanka mleka

łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta

Sałatki lub surówki
Potrawa wegetariańska

150 g marchewki
300 g kiszonej kapusty
150 g białej rzodkwi
100 g orzechów włoskich
50 ml oleju
50 ml soku z kiszonej kapusty
50 ml soku z żurawin
zielenina

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Kapusta kwaszona, kiszona, Wieprzowina, Boczek, Podgrzybki, Grzyby suszone, Zupy.