MENU
ZWIŃ MENU

Kurczę w cytrynie po chińsku

Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 1 godz.

Składniki

1 kurczak o wadze ok. 1 kg
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebulki szalotki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
1 cytryna pokrojona w plasterki do przybrania

Sos:
1 łyżka cukru
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka drobno posiekanej skórki z cytryny
250 ml wody

Do podania:
ryż

Przyrządzanie

Kurczę umyć i podzielić na 4 części. Części osuszyć, natrzeć sosem sojowym i odstawić na 20 min.

Imbir obrać i pokroić w płatki. Szalotki umyć i drobno poszatkować.

Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.

Zamarynowane ćwiartki kurczaka zrumienić z obydwu stron na silnie rozgrzanym oleju. Dodać imbir i smażyć dalej przez 1 min.

Zalać sosem, zagotować i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 15 min.

Kawałki kurczaka wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.

Do sosu wlać rozprowadzoną w 1 łyżce wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać, dopóki sos nie zgęstnieje.

Kawałki kurczaka wyłożyć na półmisek i podlać sosem. Przybrać plasterkami cytryny i poszatkowaną cebulką. Podawać z ryżem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kurczę tandoori z sosem chilli

Forma potrawy: Dania główne

ok 1,5 kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
 

Kurczę w pomidorach i miodzie

Forma potrawy: Dania główne

 
kurczę o wadze 1,5 kg
2,5 kg pomidorów
1 cebula
3 łyżki gęstego miodu
150 g masła
100 g obranych migdałów
1 łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
szczypta szafranu
1 łyżeczka cynamonu
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
 

Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne

1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Desery

4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny