MENU
ZWIŃ MENU

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

25 dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki

Przyrządzanie

W teflonowej patelni udusić bez tłuszczu pieczarki, cebulkę i czosnek. Pieczarki szybko puszczą sok. Dusic 10 minut, pod koniec dodać tymianek i majeranek.

Podwyższyć temeraturę pod patelnią i dodać wino. Dusić 5 minut bez przykrycia. Dodać rosół i dusić 5 minut dłużej aż prawie cały płyn wyparuje.

Przełożyć uduszoną mixturę do miski, gdy przestygnie dodać sok z cytryny.

Podgrzać piekarnik do 180°C. Leciutko natluścic 4 arkusze folii aluminiowej, o długości około 25 cm każdy. Położyć na arkuszu folii pierś kurczaka, nałożyć na kazdy 1/4 pieczarek, na wierzch plasterek szynki.

Złożyć paski folii i ścisnąć brzegi. Położyć na blasze i piec w gorącym piekarniku 12 minut, albo do czasu aż kurczak przestanie być surowy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Schab pieczony w folii

Forma potrawy: Dania główne

75 dag schabu bez kości
5 ząbków czosnku
sól i pieprz

Do podania:
surówka z czerwonej kapusty

Kurczak w curry

Forma potrawy: Dania główne

1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny

Do podania:
ryż

Gruszki po francusku

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże albo więcej mniejszych gruszek z kompotu lub marynaty
połowa opakowania sera Camembert lub Brie
serek topiony
natka  pietruszki
sól
biały pieprz

Kurczak cytrynowy z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz