MENU
ZWIŃ MENU

Krem kokosowy z owocami

Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4

Składniki

2 średnie pomarańcze
1 mały czerwony grejpfrut
1 mały melon
50 g wiórków kokosowych
500 ml mleka
40 g cukru
40 g kaszy manny
2 łyżeczki soku z cytryny

Przyrządzanie

Cytrusy sparzyć wrzątkiem, następnie obrać ze skórki razem z białą częścią. Pokroić owoce w niewielkie cząstki ale bez rozgniatania.

Maelon przekroić na połowę, usunąć ziarenka, miąższ pokroić w niedużą kostkę. W szklanych pucharkach ułożyć kawałki melona, grepfruta i pomarańczy - kilka cząstek odłożyć do dekoracji.

Niewielką ilość wiórków kokosowych zrumienić na patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor. Zagotować mleko z cukrem, do gotującego się dodać kaszę manną i resztę wiórków. Gotować jednocześnie mieszająć przez około 4 minuty.

Zdjąć kaszę z mlekiem z ognia i ubić mikserem na gęsty krem. Dodać sok z cytryny (zamiast soku możesz również użyć dowolonego likieru) i odstawić do ostygnięcia.

Zalać owoce kremem kokosowym i posypać zrumienionymi wiórkami. Deser udekorować cząstkami owoców.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Krem serowy

Forma potrawy: Desery, Kolacje

2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100 ml śmietany kremówki
100 g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25 dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasta


Ciasto:
5 jaj
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13 dag margaryny
15 dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25 dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia

Ananasowo-kokosowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

1 puszka ananasów
sok z 1/2 limonki
200 ml mleczka kokosowego

Lody jogurtowe

Forma potrawy: Desery


6 żółtek
3 szklanki jogurtu naturalnego
10 dag cukru
0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód)
wiórki kokosowe do przybrania