Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1,5 kg dyni
1 kg cukru
1 szklanka wody
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
1 kieliszek araku lub wódki
Dynię umyć, oczyścić z ze skóry i miękiszu z pestkami, pokroić w kostkę lub wydrążyć kuleczki.
Zagotować wodę i zanurzyć w niej na sicie przygotowaną dynię, wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie. Skropić sokiem z cytryny i alkoholem. Przygotować syrop z cukru i wody i wrzucić do niego partiami dynię.
Zamieszać i utrzymywać w stanie wrzenia przez 10 min, po czym odstawić. Gotowanie powtórzyć na drugi dzień do chwili, aż kawałki dyni staną się przejrzyste (nie rozgotować).
Gorące konfitury przełożyć do słoików do pełna i zamknąć.
Forma potrawy: Przetwory
50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje