MENU
ZWIŃ MENU

Kolorowe grzanki

Formy potrawy: Zapiekane, Śniadania, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 45 min.

Składniki

2 papryki: żółta i zielona
150 g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy

Przyrządzanie

Papryki (po za pepperoni) należy ułożyć na wyłożonej folią blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Od czasu do czasu je obracać. Kiedy skórka stanie się lekko brązowa, wyjąć papryki z piekarnika, włożyć do garnka, przykryć i odstawić na kilka minut. Następnie zdjąć skórkę z papryk a miąższ pokroić na paski.

W trakcie pieczenia papryki zagotować wodę i wrzucić bób. Gotować przez 4 minuty, odcedzić, zahartować zimną wodą i obrać z twardych łupin. Obrany bób polać sokiem z cytryny i łyżką oliwy (można go rozgnieść, żeby nie spadał).

Kromki bułki należy upiec w piekarniku i natrzeć czosnkiem. Na połowie grzanek ułożyć paprykę, pokrojoną pepperoni oraz kapary. Grzanki skropić oliwą, posypać parmezanem oraz bazylią. Na pozostałych ułożyć bób, parmezan oraz miętę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Schab karkowy zapiekany z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz

Kolorowe warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy

Grzanki vandoise

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadania

 
4 kromki pszennego chleba
25 dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
 

Zupa chlebowa

Forma potrawy: Zupy

1250 ml mleka
2 żółtka
40 dag razowego chleba
sól
3 łyżeczki masła
opcjonalnie 3-4 migdały