MENU
ZWIŃ MENU

Kasza gryczana po gospodarsku

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane

Składniki

20 dag kaszy gryczanej
400 ml wywaru z mięsa
1/2 białka
20 dag jabłek
10 dag słoniny
25 dag ziemniaków
8 dag cebuli
sól, pieprz

Przyrządzanie

Ugotować kaszę gryczaną na sypko. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać ja wrzącą osoloną wodą, następnie ugotować pod przykryciem, odcedzić i odparować.

Następnie umyć jabłka, obrać, przekroić na połowę, usunąć dokładnie gniazda nasiennei pokroić w cząstki.

Czas na cebulę: obrać ją, opłukać, pokroić w kostkę.

Słoninę także pokroić w kostkę, następnie częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, wymieszać z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami, doprawić do smaku.

Na koniec zapiec kaszę w wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą żaroodpornym naczyniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem

Forma potrawy: Zapiekane

20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia

Kasza gryczana z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

6 szklanek wrzącej wody
2 szklanki kaszy gryczanej
3 łyżki masła lub oleju
3 posiekane cebule
25 dag posiekanych pieczarek
pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki
pół szklanki posiekanego selera
sól, pieprz

Gulasz Flamandzki

Forma potrawy: Dania główne

0,75 kg ładnej wołowiny - np. polędwicy
pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
3 kromki razowego chleba
świerzo zmielony pieprz naturalny
łyżka ostrej musztardy
3 duże cebule
łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki piwa
1 liść laurowy
4 łyżki oliwy
sól

Do podania:
kasza gryczana
lub ziemniaki
lub makaron

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy