cojemy.pl » przepis na karp z pieczarkami | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na karp z pieczarkami

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

Karp z pieczarkami - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Karp z pieczarkami"

Składniki

karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia

Opis i przyrządzanie

Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w mące.

Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony. Następnie przewrócić je na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C. Piec 10-15 minut.

Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić.

Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć.

W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki.

Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować.

Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester, dusić ok. 5 minut. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na końcu dodać śmietanę.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Karp + Pieczarki), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Karp z pieczarkami"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny

4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki

1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów

10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików

2 dag tłuszczu

10 dag cebuli

4 dag tłuszczu do pieczenia

1/8 l śmietany

5 dag sera gouda lub tylżyckiego

sól, pieprz

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Karp, Pieczarki, Mąka pszenna (zwykła), Bulion, Słonina, Dania główne, Dania rybne.