MENU
ZWIŃ MENU

Kalafior po sułtańsku

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kalafior (60 dag)
5 dag rodzynek
5 dag orzeszków ziemnych
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól
pieprz

Przyrządzanie

Kalafior oczyścić, starannie opłukać i ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, osączyć, ostudzić i podzielic na cząstki.

Wymieszać z umytymi i osączonymi rodzynkami, orzeszkami i majonezem.

Przyprawic sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Posypać natką pietruszki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kalafior z brzoskwiniami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

1 kalafior (60 dag)
cukier
sól

Sos:
1 kieliszek białego wytrawnego wina (100 ml)
4-6 brzoskwiń z puszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Kalafior ze szpinakiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kalafior (60 dag)
cukier i sól

Sos:
20 dag szpinaku
1/2 szklanki śmietany
1/2 pęczka szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz

Kalafior z sosem avocado

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 średni kalafior
2 avocado
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy
4 łyżeczki soku z cytryny
sałata
rzodkiewki
1/4 sos Tobasco
sól, pieprz

Sałatka wiosenna do mięs i ryb

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

10 dag fasolki szparagowej
1 mały kalafior
sól
1 pęczek rzodkiewek
1 główka sałaty
1/2 pęczka młodych marchewek
1 jabłko
2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży
pieprz, cukier
posiekany szczypiorek
kilka łyżek śmietany