cojemy.pl » przepis na kaczka nadziewana jabłkami | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na kaczka nadziewana jabłkami

Kaczka nadziewana jabłkami

Forma potrawy: Dania główne

Kaczka nadziewana jabłkami - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Kaczka nadziewana jabłkami"

Składniki

1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz


Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki

Opis i przyrządzanie

Danie z kuchni staropolskiej.

Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą, połową majeranku i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są duże, przekroić na pół. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, oczyścić z gniazd nasiennych i posypać pozostałym majerankiem.

Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć,przełożyć do brytfanny posmarować smalcem i obłożyć ziemniakami. Kaczkę i ziemniaki lekko posypać solą i pieprzem.

Piec półtorej godziny w piekarniku początkowo nagrzanym do temp. 200-250°C i kilkakrotnie podlewać wytworzonym sosem. W połowie pieczenia zmniejszyć ogień.

Po upieczeniu wyjąć jabłka, a kaczkę podzielić na porcje i ułożyć na półmisku, formując w kształt tuszki. Kaczkę obłożyć jabłkami i pieczonymi ziemniakami. Przybrać jabłkiem z borówkami, gałązkami natki pietruszki i liśćmi sałaty.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Kaczka + Jabłka), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Kaczka nadziewana jabłkami"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

1 - kaczka

3-4 winne jabłka

2 - łyżki majeranku

kieliszek czerwonego wytrawnego wina

pieprz, sól

młoda kaczka (1,5 kg)

łyżka masła lub tłuszczu z kaczki

8 winnych jabłek (antonówki, boikeny)

1,5 łyżki majeranku

2 łyżki czerwonego wina

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki żurawiny do mięsa lub borówek

1/2 łyżeczki pieprzu

sól

kaczka
5 dag tłuszczu
10 dag wątróbki z kaczki
około 20 dag pieczarek
4 dag suszonych śliwek
100 ml śmietany
6-8 dag czerstwej bułki
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności | W serwisie wykorzystano zdjęcia ze studia f4 - studio fotograficzne

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Kaczka, Jabłka, Ziemniaki, Majeranek, Pieprz, Dania główne.