cojemy.pl » przepis na grzyby na zimę | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na grzyby na zimę

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwory

Grzyby na zimę - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Grzyby na zimę"

Składniki

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Opis i przyrządzanie

Grzyby należy przebrać wybierając naładniejsze, bardzo dokładnie umyć i pokroić na kawałki około 1cm lub trochę większe.

Grzyby wrzucić do garnka, zalać wodą (nie więcej niż do 1/2 wysokości), dodać sól (na 3 litry wody dodawać czubatą łyżkę soli) i gotować.

Do momentu zagotowania należy mieszać w garnku aby grzyby nie przywarły do jego powierzchni.

W momencie kiedy zacznie się gotowanie, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 5 - 10 minut.

Umyte słoje przelać wrzątkiem, do słoi wlewać wodę z garnka razem z grzybami, tak aby został tylko około 1 milimetr na powietrze.

Po zalaniu słoi natychmiast je zakręcić, może być potrzeba dolania wrzątku jeżeli wody z gotowania jest za mało.

Po zamknięciu słoi, powinny one "zassać" po kilkunastu minutach.

We wszystkich czynnościach bardzo ważna jest sterylność.

Przez następne tygodnie trzeba kontrolować przetwory - zmętnienie lub biały osad oznaczają rozwój bakterii lub pleśni.

Prawidłowo przygotowane w ten sposób grzyby mogą być przechowywane wiele miesięcy w lodówce, zachowują znakomity smak i nadają się do wielu rodzajów potraw.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Prawdziwki + Kurki), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Grzyby na zimę"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:

30 dag grzybów solonych lub marynowanych

3 kartofle ugotowane w mundurkach

1 cebula

4 pomidory

15 dag korniszonów

3 jaja ugotowane na twardo

1,5 łyżeczki musztardy

2 łyżki oliwy

1/3 łyżeczki cukru

1/3 łyżeczki kminku

łyżka siekanego koperku

łyżka siekanej zielonej pietruszki

sól

pieprz

Zapiekane
Potrawa wegetariańska

80 dag grzybów
3 dag tłuszczu
5 dag cebuli
sól
pieprz
1/8 l śmietany
4-6 dag sera tylżyckiego
2 dag masła
2 dag tartej bułki

Przekąski lub przystawki; Dania główne
Potrawa wegetariańska

400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Prawdziwki, Kurki, Gąski, Rydze, Podgrzybki, Przetwory.