MENU
ZWIŃ MENU

Gruszki w cieście

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki

6 gruszek
1 żółtko
1 łyżka mleka
1 łyżka masła

Ciasto:
250 g mąki
175 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki mleka
sól

Przyrządzanie

Mąkę wraz z solą przesiać na stolnicę. Dodać masło i drobno posiekać razem z mąka ostrym nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kule, przykryć lub owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Gruszki obrać (pozostawiając ogonki), po czym usunąć z nich gniazda nasienne (od dołu). Posmarować masłem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do temp. 200°C piekarnika. Wyjąć i ostudzić.

Ciasto rozwałkować do grubości około 2 mm, wykroić z niego 6 równej wielkości kwadratów. Na środku każdego umieścić gruszkę. Rogi ciasta połączyć ze soba i zalepić starannie, wyciągając ciasto do góry. Wierzch ciasta ponacinać delikatnie czubkiem ostrego noża i posmarować żółtkiem rozbitym z mlekiem.

Piec 25-30 minut w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku. Podawać gorące - same, lub zimne - z bitą śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Gruszki po chińsku

Forma potrawy: Desery

4 gruszki
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sok z cytryny

Gruszki w winnym syropie

Forma potrawy: Desery

3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
 
 

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
 
Niekoniecznie:
bita śmietana
 

Tarta z gruszkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnego mleka
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy

Dodatki:
4 duże dojrzale gruszki
250 ml gęstej śmietany
2 żołtka
2 łyżki cukru
1 łyżka calvadosu