MENU
ZWIŃ MENU

Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
 
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej
 

Przyrządzanie

Składniki na sos połączyć i rozmieszać na gładko.
 
Pieczarki umyć, pczyiścić, pokroić w paski - bez nóżek. Dymkę pociąć w piórka.
 
Rozgrzać wok i olej. Wrzucić imbir, czosnek i groszek, smażyć minutę, dodać pieczarki, smażyć dalej dwie minuty, dorzucić dymkę, smażyć przez minutę. Dorzucić kiełki sojowe, podlać winem, przesmażyć przez pół minuty, wlać sos, smażyć mieszając aż sos się rozprowadzi i zgęstnieje.
 
Zgasić ogień, posypać poszatkowanym szczypiorkiem, podawać z ugotowanym ryżem.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

Zupa z zielonego groszku

Forma potrawy: Zupy

50 dag zielonego groszku
cebula
100 ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki

Sałatka z groszku i mandarynek

Forma potrawy: Sałatki

20 dag zielonego groszku lub groszku konserwowego z puszki
6 mandarynek
4 plastry szynki
4 łyżki majonezu
cukier
sól