MENU
ZWIŃ MENU

Galaretka mirabelkowa z imbirem

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

śliwki mirabelki
żelfix dr'a Oetkera
cukier
cynamon
mielone goździki
mielony imbir lub imbir swieży

Przyrządzanie

Z mirabelek sporządzić sok w sokowniku. Następnie z soku zrobić galaretkę używając żelfixu dr Oetkera 2+1 dokładnie wg. przepisu na opakowaniu, proporcje to 3/4 l soku na 40 dag cukru.

Zanim dodasz żelfix, sok z cukrem należy przyprawić 1/2 pł. łyżeczki cynamonu, szczyptą mielonych goździków i dwiema szczyptami mielonego imbiru.

Można też użyć imbiru świeżego - wtedy nieduży kawałeczek obranego kłącza - mniej więcej objętościowo odpowiadający kostce o boku 2 cm kroimy w drobniutkie paseczki i gotujemy razem z sokiem do miękkości, dopiero potem zabieramy się za żel-fix.

Przetwór ze świeżym imbirem ma intensywniejszy i lekko piekący smak, więc jeżeli boisz się efektu pikantności w słodkim dżemie dodaj trochę imbiru i potem ew. więcej.

Nie należy używać innych substancji żelujących, bo wszystkie zawierają landrynkowe dodatki smakowe, tylko Oetker ma smak neutralny, po prostu pektyny i kwas cytrynowy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos pomidorowy z imbirem

Forma potrawy: Sosy

kawałek świeżego imbiru
250 g przecieru pomidorowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
sól
pieprz cayenne
kawałek imbiru do przybrania

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Desery

1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200 ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza

Tort bananowy

Forma potrawy: Desery

3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody

Prosty tort bananowy

Forma potrawy: Ciasta

 
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa