MENU
ZWIŃ MENU

Fondue serowe - niemieckie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

0,5 - cebuli
250 ml - jasnego lekkiego piwa
0,5 kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę

Przyrządzanie

Smarujemy garnek 0,5 cebuli tak aby dostał jej posmaku ( można też 1 ząbkiem czosnku ) i ustawiamy na przyrządzie do fondue, pod którym rozpalamy ogień i dolewamy do garnka piwo lub białe wino i po zagotowaniu dodajemy ser wędzony lub brie i ementaler - oba starte i dokładnie mieszamy co chwilę doprowadzając do rozpuszczenia sera tak, by utworzył jednolitą masę płynną.
 
Następnie do mleka dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej po dokładnym wymieszaniu dodajemy łyżeczkę musztardy niemieckiej tzn. mniej ostrej z dodatkiem miodu, ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy do masy serowej po doprowadzeniu do wrzenia danie jest gotowe do konsumpcji nadziewane na widelczyki kawałki chleba moczymy w masie serowej i spożywamy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Fondue czekoladowe

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty

Spiralki serowe

Forma potrawy: Ciasta

20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy

Pierożki serowe z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Serowe ptysie

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól

Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej