MENU
ZWIŃ MENU

Filet z pstrąga w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
pieprz biały
sól
4 filety z pstrąga
garść świeżej bazylii
pęczek posiekanej natki pietruszki
0,5 kg pomidorów świeżych lub konserwowych

Przyrządzanie

Wypatroszyć i wyfiletować pstrąga. Rybę naciąć od środka wzdłuż kręgosłupa, rozłożyć ją na płask i ostrym nożem wyciąć kręgosłup.
 
Pstrąga doprawić z obu stron sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Na patelnie położyć pstrąga, skora do dołu i smażyć ok. 10 minut. Przełożyć delikatnie na drugą stronę i smażyć ok. 5 minut.
 
Podczas smażenia pstrąga w garnku rozgrzać oliwę, dodać ząbki czosnku i smażyć aż czosnek zbrązowieje. Wyjąć czosnek i dodać pomidory. Dusić pomidory ok. 15 minut. Do pomidorów dodać pietruszkę i bazylię. Wyjąć rybę na półmisek i polać sosem pomidorowym.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Łosoś z ryżem

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

1 filet z kurczaka
0,5 kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
 
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna