MENU
ZWIŃ MENU

Dżem z pigwy

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

0,25 litra wody
0,75 kg cukru
1 cytryna
1 kg pigwy
50 g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki

Przyrządzanie

Z cytryny wycisnąć sok i pokroić jej skórkę (tylko zewnętrzną część) 
na bardzo drobne paseczki.

Pigwę oczyścić i pokroić w małą kostkę.

Zagotować wodę, cukier oraz sok z cytryny i skórkę, dodać pokrojoną pigwę, gotować 5 minut.

Dodać rodzynki, gotować następne 5 minut.

Ostudzić, dodać wybrany alkohol, można na pewien czas odstawić do nabrania aromatu, następnie przechowywać w słoikach.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Smażony camembert

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty

Dżem z kabaczka i imbiru

Forma potrawy: Przetwory

1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru