cojemy.pl » przepis na dżem z pigwy | przełącz serwis na tryb wegetariański
wyszukiwarka potrawprzepisy kulinarne według składników
cojemy.pl » przepis na dżem z pigwy

Dżem z pigwy

Forma potrawy: Przetwory

Dżem z pigwy - dodaj zdjęcieZaloguj się (lub załóż konto) aby dodać tutaj zdjęcie przepisu "Dżem z pigwy"

Składniki

0,25 litra wody
0,75 kg cukru
1 cytryna
1 kg pigwy
50 g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki

Opis i przyrządzanie

Z cytryny wycisnąć sok i pokroić jej skórkę (tylko zewnętrzną część) 
na bardzo drobne paseczki.

Pigwę oczyścić i pokroić w małą kostkę.

Zagotować wodę, cukier oraz sok z cytryny i skórkę, dodać pokrojoną pigwę, gotować 5 minut.

Dodać rodzynki, gotować następne 5 minut.

Ostudzić, dodać wybrany alkohol, można na pewien czas odstawić do nabrania aromatu, następnie przechowywać w słoikach.

Lubisz ten przepis ?
Zapisz w google plus:
Kliknij »przepisy kulinarne według składników aby znaleźć przepisy kulinarne z wybranymi składnikami (np.: Cukier + Wódka), możesz także wykluczyć nielubiane składniki.

Wklej link do "Dżem z pigwy"
na swoim blogu, stronie lub ulubionym forum:

Link ze znacznikami HTML:
Podobne przepisy kulinarne:
Przetwory
Potrawa wegetariańska

dynia,
kwaśne jabłka,
ew. sok z cytryny, cukier

Przetwory
Potrawa wegetariańska

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Desery
Potrawa wegetariańska

1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka oleju

© 2009 - 2014 Inovum, kontakt:

Reklama w serwisie, polityka prywatności

Przepis kulinarny na tej stronie jest związany z: Pigwa, Cukier, Wódka, Rum, Koniak, Przetwory.