MENU
ZWIŃ MENU

Dynia zapiekana z jajami

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

800 g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50 g ostrego sera
sól, pieprz, koperek

Przyrządzanie

Dynię należy opłukać, obrać ze skórki, wyjąć pestki, miąższ pokrajać w kostkę, oprószyć solą, dodać podsmażoną na maśle, drobno poszatkowaną cebulę i skropić cytryną.

Przykryć i dusić do miękkości, po czym dodać rozmącone jaja, dobrze wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.

Zalać śmietaną i posypać startym ostrym serem.

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia zapiekana z ryżem nr 2

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni
3/4 szklanki ryżu
2 duże cebule
2 jaja
1/2 szklanki tartego żółtego sera
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
zielenina
sól

Na sos pomidorowy:
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wywaru z warzyw (może być z kostki)
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki śmietany
cukier, sól, pieprz

Dynia zapiekana z ryżem

Forma potrawy: Zapiekane

70 dag dyni
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
1/2 kostki masła
1 jajo
sól, pieprz
sos pomidorowy
4 łyżki tartego żółtego sera
tłuszcz i bułka do formy

Dynia z makaronem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy