MENU
ZWIŃ MENU

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

dynia
żurawina
cukier

Przyrządzanie

Dynię obrać i pokroić w kostkę lub słupki. Na kilka minut zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie, a następnie nakładać do słojów.

Żurawiny umyć, przebrać, zalać małą ilością wody i pod przykryciem zagotować. Gorące żurawiny od razu przetrzeć przez sito.

Przecier z żurawin zagotować z cukrem (do smaku) i gorącym napełnić słoiki z dynią.

Słoje zamknąć i pasteryzować ok. 25 minut.

Tak przygotowaną dynię można podawać jako dodatek do mięsa i drobiu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki

Dynia marynowana domowym sposobem

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania