MENU
ZWIŃ MENU

Dynia na mleku

Forma potrawy: Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

850 g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier

Przyrządzanie

Dynię umytą, obraną i pokrojoną w kostkę ugotować w niewielkiej ilości wody z mlekiem (uważać, bo kipi), dodać sól i cukier.

Do mąki stopniowo dodawać śmietanę, dobrze mieszając. Wlać ją do gotującej się dyni.

Wymieszać wszystko i po zestawieniu z ognia posypać koperkiem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Budyń z dyni

Forma potrawy: Desery

100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory

dynia
żurawina
cukier