MENU
ZWIŃ MENU

Duszone pomidory z bazylią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag pomidorów
1 cebula (20 dag)
2 łyżki oliwy
1 łyżka bazylii
cukier
sól

Przyrządzanie

Pomidory umyć, sparzyć, obrać i przekroić na pół. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę, włożyć pomidory i dusić 10-15 minut. Pod koniec duszenia dodać sól i bazylię.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz

Grzyby duszone zapiekane z kartoflami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

400 g swieżych prawdziwków lub maślaków
300 g kartofli
1 cebula
2 pomidory
2 łyżki siekanego koperku
50 ml oliwy
40 g masła
100 ml śmietany
2 liście laurowe
sól, pieprz

Cukinia z warzywnym nadzieniem

Forma potrawy: Zapiekane

4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
 
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól

Zupa szparagowa

Forma potrawy: Zupy

0,5 kg białych szparagów
750 ml rosołu (może być z kostki)
2 łyżeczki cukru
250g pomidorów
pęczek bazylii lub natki
łyżeczka soku z cytryny
50g masła
30g mąki
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa