MENU
ZWIŃ MENU

Duńskie bułeczki

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

4 podłużne, chrupiące bułeczki
75g masła lub margaryny
150ml kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu w śmietanie
1 łyżka koperku, posiekanego
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 jabłka deserowe, wydrążone i pokrojone w plasterki
4 rolmopsy ze śledzia, pokrojone w paski

Do przybrania:
4 korniszony

Przyrządzanie

Bułeczki przekroić wzdłuż od góry, spód pozostawiając w całości. Rozcięte strony rozsunąć i obie części posmarować masłem. Kwaśną smietanę, chrzan i koperek zmiksować i przyprawić do smaku. Pozostawić kilka plasterków jabłka.

Do kwaśnego sosu kremowego włożyć pozostałe plasterki jabłka wraz z paseczkami rolmopsów. Delikatnie wymieszać, włożyć do bułeczek.

W każdym korniszonie zrobić 3-4 rozcięcia wzdłuż (nie do końca) i rozchylić w kształcie wachlarzy. Wypełnione bułeczki udekorować przygotowanymi korniszonami i pozostałymi plasterkami jabłka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1,5 kg cielęciny
500 g boczku
300 g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100 g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50 ml malagi lub innego aromatycznego wina
250 ml bulionu
7 g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa

Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne

Do podania:
żurawina

Kanapki duńskie ze śledziem i jajkiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

10 kromek pumpernikla
10 jajek
1 mała puszka czerwonego kawioru
15 filetów śledziowych
80 g masła
1 pęczek szczypiorku

Szyszki drożdżowe z serem

Forma potrawy: Ciasta


30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania

włoska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje

400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki

Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki