MENU
ZWIŃ MENU

Czerwona zupa z wołowiny

Forma potrawy: Zupy

Składniki

2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
 

Przyrządzanie

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, wrzucić na to cebulę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Dolać sok pomarańczowy i rosół (wywar z warzyw). Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem.
 
Gotować około 20 minut, można w trakcie uzupełnić wodą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami wedle uznania.
 
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać - na koniec można udekorować ziołami.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupy

500 ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki

Ruloniki szparagowe

Forma potrawy: Dania główne

1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz

Szaszłyk z morelami

Forma potrawy: Dania na grilla

8 dużych moreli
40dkg chudej wołowiny ( polędwica lub rostbef)
albo po 20dkg wołowiny i chudej wieprzowiny
sól, pieprz, oliwa.