MENU
ZWIŃ MENU

Befsztyki wołowe

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

50 dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5 dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu

Przyrządzanie

Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien).
 
Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie rozbić mięso tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem.
 
Zrumienić obustronnie, posolić i od razu podawać. Gotowe befsztyki ułożyć na półmisku, na każdym położyć odrobinę masła i trochę chrzanu.
 
Jeśli ktoś lubi można usmażyć oddzielnie plastry cebuli i dodać do usmażonych befsztyków.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sznycle po galicyjsku z grzybami

Forma potrawy: Dania główne

mięso wołowe i wieprzowe 60 dag
jajo 2 szt.
cebula starta 1 szt.
cebula pokrojona w kostkę 1 szt.
bułka namoczona w mleku 1 szt.
sól, pieprz
masło
prawdziwki namoczone i siekane 10 dag
bułka tarta (szklanka)

Befsztyk z polędwicy po wrocławsku

Forma potrawy: Dania główne

40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek

Wołowina duszona z papryką

Forma potrawy: Dania główne

pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz

Chorwackie kiełbaski cevapcici

Forma potrawy: Dania na grilla

mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól

Do podania:
biały cheb pszenny