MENU
ZWIŃ MENU

Bakłażan z pieczarkami na zimno

Formy potrawy: Dania główne, Dania na grilla, potrawa wegetariańska

Składniki

1 bakłażan
pieczarek ile kto lubi
1-2 ząbki czosnku
nać pietruszki
oliwa
sól i pieprz
bagietka
czerwone wytrawne wino

Przyrządzanie

Nietypowa potrawa z grilla bo spożywana na zimno...

Bakłażana pokroić w plastry i obrobić na grillu, podgrillowane plastry pokroić w kostkę, wrzucić do miski.

Dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojone w cienkie plasterki surowe pieczarki, sól, pieprz oraz pietruszkę.

Całość wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Spożywać z bagietką i czerwonym wytrawnym winem.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Bakłażan w sosie czosnkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 bakłażan
2 łyżki oliwy z oliwek
sól

sos czosnkowy:
200 g chudego jogurtu
2 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Bakłażan zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz

Warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

2 średnie czerwone papryki o wydłużonych strąkach, podzielone wzdłuż na połowę
4 kapelusze dużych pieczarek
1 bakłażan pocięty wzdłuż na grube plastry
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
sól i pieprz
20 dkg ser kozi lub miękki żółty ser
8 kromek chleba tostowego
świeża bazylia

Sos orzechowy do wędlin i mięs

Forma potrawy: Sosy

25 dag orzechów włoskich
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżki miodu
4 żółtka