Zobacz wszystkie przepisy z soczewicą
Soczewica gotowana po indyjsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
łyżka oleju
sól
łyżka masła
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli