Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag ryby
3 ząbki czosnku
2 szklanki soku pomidorowego
15 dag ogórków
10 dag papryki
15 dag cebuli
15 dag selera
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne
1 kg ryby (sandacz, halibut, dorsz, karmazyn, karp, szczupak) lub 60 dag filetów
10 dag pieczarek lub 20 dag grzybów borowików
2 dag tłuszczu
10 dag cebuli
4 dag tłuszczu do pieczenia
1/8 l śmietany
5 dag sera gouda lub tylżyckiego
sól, pieprz
Szaszłyki ze szczupaka lub innej ryby
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
średni szczupak lub inna ryba
2 różnokolorowe papryki
mały kabaczek lub patison
oliwa z oliwek
specjalna mieszanka przypraw do ryb
2 cebule
3 łyżki soku z cytryny
Do podania surówka z:
papryka
pomidor
cebula
czosnek
sól
sos vinaigrette
Szczupak faszerowany po polsku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
15 dag ogórków konserwowych
tłuszcz do pieczenia
100 ml ketchupu
zielenina
sól, pieprz
czosnek i musztarda do smaku