MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masala (garam masala) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kurczę tandoori z sosem chilli

Forma potrawy: Dania główne

ok 1,5 kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50 g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
 

potrawa z masali (garam masali) » zobacz przepis

Pikantne pulpety

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

450g mielonego mięsa jagnięcego
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki garam masala
4 łyżki posiekanych liści kolendry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 jajko, ubite
olej do posmarowania

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki

Sos:
1 ogórek posiekany
150 ml jogurtu naturalnego

Do przybrania:
listki mięty

potrawa z masali (garam masali) » zobacz przepis

Udka z kurczaka

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 udek z kurczaka
3 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyzki imbiru, świeżego, posiekanego
2 łyżki gram masala
szczypta kurkumy
150ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 sałata, poszatkowana
1/2 ogórka w plastrach
1 mała cebulka, pokrojona w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona w cząstki

potrawa z masali (garam masali) » zobacz przepis

Pikantne frytki z ryby

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

4 filety z dorsza lub płastugi
olej do tzw. głębokiego smażenia

Panier:
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka sproszkowanego curry lub gram masala
1/2 łyżeczki karkumy
szczypta sproszkowanego chili
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
1 pęczek pokrojonych w plasterki rzodkiewek
1/4 ogórka pokrojonego w plasterki

Do przybrania:
cytryna pokrojona na cząstki

potrawa z masali (garam masali) » zobacz przepis