Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych
Grillowane kotlety baranie z ziołami
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125 ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
12 dag masła
25 dag mąki
3 łyżki mleka
200 ml mleka
4 jajka
5 cebul
sól
pieprz
15 dag szynki
łyżka oleju
10 dag sera żółtego
20 dag śmietany kremówki
żółtko
gałka muszkatołowa
2 gałązki natki pietruszki i majeranku
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 szklanki fasoli
3-4 pory
2-3 łyzki bułki tartej
1-2 jaja
1 łyżka razowej mąki pszennej
sól
1 łyżka pieprzu
1 łyżka majeranku
Do podania:
sos pomidorowy
Zapiekanka z kiełkami (różnymi)
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag ziemniaków
po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
12 dag mąki
10 dag masła
2 jajka
12 dag gęstej śmietany
1 pęczek natki pietruszki
15 dag selera
10 dag sera mazurskiego
1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
1-2 ząbki czosnku
2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
2 łyżki majeranku
pieprz
sól
1 łyżka masła do wysmarowania formy