MENU
ZWIŃ MENU
Składnik bułka (każdy rodzaj) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne

Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
 
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
 
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
 

Ciasta z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis

Pierożki z czarnymi porzeczkami

Forma potrawy: Ciasta

40 dag (około 2 szklanki) mąki
4 dag drożdży
2 jaja
5 dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13 dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy

Ciasta z bułki każdego rodzaju » zobacz przepis