Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
1 melon (lub arbuz)
2 kulki (po ok. 120 g) mozzarelli
4 plastry szynki (najlepiej włoskiej)
50 g rukoli
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżka cukru
1 łyżka ziarnistej musztardy
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej mięty
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
250 g chleba
100 g sera mozzarella lub bryndzy owczej
8 łyżek mąki
2 jaja
sól
oliwa do smażenia
Forma potrawy: Przetwory
50 dag pomidorów (bardzo małych)
30 dag sera mazzarella lub twardego sera feta
2 szklanki oliwy
4 łyżki octu winnego
1 pęczek świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej albo ziół prowansalskich
1 łyżka soli
pieprz
Bakłażany faszerowane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
12 płatów lazanii
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
2 pomidory
10 dag żółtego sera
10 dag mozzarelli
szklanka soku pomidorowego
szklanka śmietany kremówki
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
starta gałka muszkatołowa
łyżeczka tymianku
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg chudej cielęciny (w kawałkach lub zmielona)
1,5 kubka ryżu
2 łyżki masła
1 kubek sera mozzarella pokrojonego w kostki
1/4 kubka drobno poszatkowanej cebuli
1 jajko
sól
biały pieprz do smaku
1/3 kubka białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
1 puszka (700g) moreli (sok wylać)
1/3 kubka poszatkowanej swieżej pietruszki
Schab karkowy zapiekany z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów
1-2 pomidory
10 dag żółtego sera mozzarella
10 g masła
4 łyżki siekanej natki
ząbek czosnku (lub więcej)
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Marynata:
sok z jednej cytryny
kilka ząbków czosnku