Zobacz wszystkie przepisy z boczkiem
Forma potrawy: Zupy
20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól
Forma potrawy: Zupy
300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
Forma potrawy: Zupy
30 - 40 dag grochu
25 dag włoszczyzny
15 dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5 dag cebuli
2 dag tłuszczu
2 dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
Do podania:
grzanki
Forma potrawy: Zupy
2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5 dag chudego boczku
sól
pieprz
100 ml śmietany
koperek
Forma potrawy: Zupy
400 g cebuli
150 g bekonu
2 łyżki oleju
1 kg dyni
1/8 l soku pomarańczowego
1,2 l wywaru z drobiu
2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
1–2 papryczki chili
200 ml śmietany kremowej
świeże liście kolendry
Forma potrawy: Zupy
10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
Forma potrawy: Zupy
1 i 1/2 litra wody
2 łyżki suszonej włoszczyzny
15 dag wędzonego boczku
4 łyżki makaronu
4 łyżki żółtego tartego sera
sól
mielona papryka
4 pomidory
ząbek czosnku
2 łyżki zieleniny
Forma potrawy: Zupy
150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól