MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, mięsa zostały zaznaczony na zielono

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

20 dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Pieczeń z warzywami

Forma potrawy: Dania główne

75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Tazin z gruszkami

Forma potrawy: Dania główne

750 g chudej baraniny (comber) lub polędwicy wołowej
750 g twardych gruszek
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka szafranu
75 ml oliwy
sól
1 łyżeczka mąki

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro

Forma potrawy: Dania główne

po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Szaszłyki jagnięce lub wieprzowe

Forma potrawy: Dania główne

60 dag jagnięciny lub wieprzowiny
strąk czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju

Sos:
2 łyżki musztardy
po łyżce miodu i koncentratu pomidorowego
odrobina przegotowanej wody

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Stek bawarski

Forma potrawy: Dania główne

40 dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz

Do podania:
sałata
 

Dania główne z mięs » zobacz przepis

Wieprzowina z sosem limonkowym

Forma potrawy: Dania główne

2 nieduże kotlety wieprzowe
1 łodyga trawy cytrynowej
kwałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka siekanej dymki
1 główka sałaty rzymskiej
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 limonki
1 łyżka sosu sojowego

Dania główne z mięs » zobacz przepis