MENU
ZWIŃ MENU

Pierogi z soczewicą

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje


łyżka oleju
sól
łyżka masła
 
na ciasto:
2 szklanki mąki
jajko
1/2 łyżeczki soli
 
na farsz:
3 torebki soczewicy
7 niemałych ziemniaków
sól
pieprz

Kolacje » zobacz przepis

Makaron z sosem pesto

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

50 dag zielonego makaronu
sól
 
Na sos:
10 dag liści świeżej bazylii
2 duże ząbki czosnku
6 łyżek tartego parmezanu
1/4 szklanki orzeszków piniowych lub obranych i zmielonych migdałów
1/2 szklanki oliwy wysokiej jakości
 

Kolacje » zobacz przepis

Placki owsiane na mleku

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

0,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki ugotowanej gęstej owsianki
0,5 szklanki mleka
0,25 szklanka wody
2 łyżki stopionego masła
sól
 

Kolacje » zobacz przepis

Gulasz z soczewicy i jarzyn

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
 

Kolacje » zobacz przepis

Zielona fasolka zapiekana z jajami

Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje

25 dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła
 

Kolacje » zobacz przepis

Tofu z kiełkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
 
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
 

Kolacje » zobacz przepis

Krokiety z kaszy gryczanej i sera

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka kaszy gryczanej
3 jajka
2-3 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku
serek topiony (najlepiej ziołowy)
bułka tarta do panierowania
sól
olej lub margaryna do smażenia
 
Opcjonalnie:
pieczarki
suszone grzyby

Kolacje » zobacz przepis

Brizol rybny z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Kolacje

opakowanie filetów rybnych
sól, pieprz
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
łyżka zieleniny
 

Kolacje » zobacz przepis