Sałatka z solonych grzybów

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Sałatka lub surówka



30 dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15 dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Rydze z patelni

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Śniadanie

1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana

Do podania z:
chlebem
lub grzankami

Rydze po katalońsku

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Śniadanie

16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Cielęcina z kurkami lub rydzami

Forma potrawy: Danie główne

1 kg grzybów (kurki lub rydze)
1/2 kg cielęciny bez kości
łyżka masła
1/2 szklanki białego,wytrawnego wina
szklanka gęstej słodkiej śmietanki
pieprz
sól

Grzyby kiszone

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Inna potrawa, Przetwór

5 kg grzybów (zielone i szare gąski, rydze, kozaki, podgrzybki, borowiki)
20 łyżek soli

Grzyby pasteryzowane

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Przetwór

1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz

Grzyby marynowane

Forma potrawy: Przetwór

1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe

1 2 » »»