MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z solonych grzybów

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Sałatka



30 dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15 dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Inna potrawa, Kolacja

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
 

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Ciasto, Danie główne, Kolacja

 
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
 

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Danie główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Grzyby na zimę

Forma potrawy: Przetwór

prawdziwki
lub rydze
lub podgrzybki
lub zielonki
lub gąski szare
lub maślaki (bez skórki)
lub kurki
sól

Omlet z kurkami

Forma potrawy: Danie główne, Śniadanie

200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu

Kurki w śmietanie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Śniadanie

Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana

Do podania:
chlebek lub bułki

Suflety z kurkami

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka, Inna potrawa

300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji