MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Dania rybne

75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

8-10 filetów śledziowych
25 dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
 

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Śledzie w sosie śliwkowym

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

opakowanie śledzi
2 opakowania suszonych śliwek
100g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
szczypta cukru
bazylia
plastry cytryny

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Avocado z krewetkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Pstrąg w migdałach

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 sprawione pstrągi
1 kg ziemniaków
15 dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe

Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu

Dania rybne z owoców » zobacz przepis

Filety rybne z avocado

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

olej do tzw. głębokiego smażenia
4 filety płastugi, dorsza lub łupacza (może być flądra), panierowane
2 dojrzałe avocado
1 cytryna
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
1 łyżka szczypiorku, posiekanego

Do przybrania:
gałązki pietruszki

Dania rybne z owoców » zobacz przepis