MENU
ZWIŃ MENU

Ziemniaki nadziewane śledziami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

8 ziemniaków (dużych)
2 kubki naturalnego jogurtu
1/8 litra kwaśnej śmietany
pęczek kopru
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
6 wymoczonych filetów śledziowych matiesów
2 czerwone papryki
sól, pieprz, pieprz cayenne

Dania rybne » zobacz przepis

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

800 g filetów z makreli lub halibuta
200 g krewetek

Marynata:
100 ml sosu sojowego
50 ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania

Dania rybne » zobacz przepis

Mintaj lub dorsz zapiekany z grzybami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

400-500 g filetów lub mrożonych kostek z mintaja lub dorsza
20 g mąki
20 g oleju
1/2 szklanki śmietany
150 g świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
400 g ziemniaków
80-100 g startego, ostrego żółtego sera
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

Dania rybne » zobacz przepis

Mintaj lub dorsz w chrzanie

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza)
łyżka soku z cytryny
łyżka mąki
3 łyżki oleju
10 dag chrzanu
kieliszek białego wytrawnego wina
łyżeczka masła roślinnego
szklanka śmietany
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
natka pietruszki
pieprz
sól

Do podania:
zmieniaki
biała kapusta

Dania rybne » zobacz przepis

Zapiekanka z dorsza

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

40-50 dag filetów z dorsza
15 dag boczku wędzonego
50 dag ziemniaków
10 dag cebuli
20 dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5 dag sera żółtego
sól

Dania rybne » zobacz przepis

Avocado z krewetkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

2 owoce avocado
300 g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25 ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

Dania rybne » zobacz przepis

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Zupy, Dania rybne

1,2 kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25 dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup

Dania rybne » zobacz przepis

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Dania rybne

75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej

Dania rybne » zobacz przepis