Zobacz wszystkie przepisy z kalafiorem
Forma potrawy: Dania główne
50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag pureé ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprz
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mąki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli
łyżka posiekanej natki pietruszki
masło do posmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
80 dag pstrągów
3/4 szklanki majonezu
5 dag cebuli
łyżka zielonych solonych nasion nasturcji
3 korniszony
natka pietruszki
mąka
sól, pieprz
oliwa lub olej
Do podania z:
frytki
kalafior
Chińska patelnia z dynią hokkaido
Forma potrawy: Dania główne
1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody
Do podania:
ryż brązowy
Forma potrawy: Dania główne
500 g ryżu długoziarnistego
500 g młodej baraniny lub jarzyny - bakłażan, kabaczek, kalafior
150 g masła
200 g cebuli
10 ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarna kardamonu
50 g obranych migdałów
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki kminku
2 liście laurowe
1 łyżeczka turmeriku (kurkumy)
Befsztyk z polędwicy po wrocławsku
Forma potrawy: Dania główne
40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek
Potrawka z kurczaka z jarzynami
Forma potrawy: Dania główne
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250 ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
1 średni kawałek imbiru lub łyżka imbiru w proszku
2 małe cebulki
3 ząbki czosnku
1 papryka zielona i jedna czerwona
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
100 g fasolki szparagowej
80 g kalafiora
1 mała ostra, czerwona papryczka (piment)
2 łyżki bulionu z kury
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, olej do smażenia